Påbygging til generell studiekompetanse

For deg som er privatist

Hva er forskjellen på Vg3 og Vg4 påbygg?

Påbygging til generell studiekompetanse som privatist

Har du fullført og bestått alle fag på Vg1 og Vg2 yrkesfaglig studieretning tar du Vg3 påbygging til generell studiekompetanse for å oppnå generell studiekompetanse (GENS). Vg4 påbygging til generell studiekompetanse er for deg som har oppnådd yrkeskompetanse (har fag-/svennebrev eller vitnemål) og ønsker generell studiekompetanse. ...les mer

Tar du Vg3 påbygging til generell studiekompetanse, må du bestå eksamen i disse fagene:

 • Matematikk 2P-Y
 • Naturfag påbygg
 • Historie påbygg 
 • Norsk påbygg
 • Kroppsøving 
 • Valgritt programfag fra utdanningsprogram for studiespesialisering (140 timer)

Tar du Vg4 påbygging til generell studiekompetanse, må du bestå eksamen i disse fagene:

 • Matematikk 2P-Y
 • Naturfag påbygg
 • Historie påbygg 
 • Norsk påbygg

For mer informasjon om fag- og timefordeling for påbygging til generell studiekompetanse, les mer på vilbli.no Har du generell studiekompetanse kan du søke høyere utdanning. Les mer om ulike veier til generell studiekompetanse på Samordna opptak.

 

 

Hva er forskjellen på Vg3 og Vg4 påbygg?

Hva er påbygg med fagbrev?

Vg4 påbygging til generell studiekompetanse som privatist

Påbygg med fagbrev er for deg som planlegger å ta fagbrev eller allerede kan doumentere yrkeskompetanse gjennom fag-/svennebrev eller vitnemål og ønsker generell studiekompetanse (GENS), Denne veien til generell studiekompetanse kalles Vg4 påbygging til generell studiekompetanse.  ...les mer

Tar du Vg4 påbygging til generell studiekompetanse, må du bestå eksamen i følgende fire fag:

På ASK finner du de fire påbyggsfagene i fagpakken Påbygg med fagbrev. Fagpakken inkluderer fagene du trenger for å oppnå generell studiekompetanse og et anbefalt studieløp som går over et skoleår. Ønsker du å endre studieløpet, gjør du det enkelt i handlekurven eller på Min side.

For mer om generell studiekompetanse, gå til utdanning.no

Hva koster påbygg med fagbrev?

Vg4 påbygging til generell studiekompetanse som privatist

På ASK betaler du kr 21.200 for fagpakken 'Påbygg med fagbrev'. Det inkluderer alle fire fagene du må bestå for å oppnå generell studiekompetanse.

Fagpakken påbygg med fagbrev inkluderer:

 • hele pensum gjennom høykvalitets videoundervisning
 • hjelp fra lærer hele uka gjennom forum og live veiledning
 • eksamenstrening gjennom innleveringer og prøvemuntlig

Påbygg m/fagbrev

21.200

Inkluderer 4 fag

Les mer

Derfor er våre priser så lave

Vg4 påbygging til generell studiekompetanse som privatist

For oss på ASK er lav pris et verdivalg: vi ønsker at alle skal ha mulighet til utdannelse uten å sitte igjen med store lån. ASK kunne doblet prisene og fortsatt vært rimeligere enn andre privatistskoler. Vi har sluttet med fysiske skoler og satser alt på digital undervisning fordi det gir større læringseffekt. Det gjør at vi slipper utgifter til lokaler og lærere i flere byer, og du slipper skyhøye priser.

Er det lurt å ta påbygg med fagbrev?

Vg4 påbygging til generell studiekompetanse som privatist

Å ha generell studiekompetanse, i tillegg til fagbrev, gir deg et fortrinn i arbeidsmarkedet. Med generell studiekompetanse står du sterkere og du er mer attraktiv for både egen lærebedrift og for andre bedrifter etter læretiden. ...les mer

Det er spesielt to gode grunner til å at det er lurt å ta påbygg mens du er lærling: egen vinning og attraktivitet i arbeidsmarkedet. Tar du påbyggsfagene parallelt med læretiden, vil du bli bedre rustet til å gjennomføre fagprøven - ikke minst med tanke på behovet for gode matematikkunnskaper og kravet til god skriftlig fremtillingsevne. Med generell studiekompetanse får du mange flere valgmuligheter. 

Hvor mange år må man gå påbygg med fagbrev?

Vg4 påbygging til generell studiekompetanse som privatist

Om du tar påbygging til generell studiekompetanse samtidig som du er lærling, anbefaler vi at du tar ett fag per semester. Det vil si at du har generell studiekompetanse i lomma etter 2 år. De fire fagene du må bestå er historie påbygg, matematikk 2P-Y, naturfag påbygg og norsk påbygg ...les mer

Jobber du mindre, kan du ta påbygging til generell studiekompetanse over ett skoleår: Trenger du hjelp til å sette opp din studieplan? Kontakt en studierådgiver på ASKDet gjør du enkelt her.

Kan man ta påbygg uten fagbrev?

Vg3 påbygging til generell studiekompetanse

Har du fullført og bestått vg1 og vg2 på yrkesfaglig studieretning på vgs, men mangler fagbrevet, trenger du å bestå eksamen i seks fag for å dekke studiekompetansekravet.  ...les mer

Dette er påbygg uten fagbrev:

 • matematikk 2P-Y 
 • naturfag påbygg
 • historie påbygg
 • norsk påbygg
 • et valgritt programfag fra utdanningsprogram for studiespesialisering (140 timer)
 • kroppsøving

Etter å ha bestått fagene til Vg3 påbygging har du generell studiekompetanse og kvalifiserer for opptak til høyere utdanning. Les mer om yrkesfag med påbygging på Samordna opptak.

På ASK finner du fagpakken ‘Påbygg uten fagbrev.' I fagpakken finner du et anbefalt studieløp som går over et skoleår. Les mer om fagpakken 'Påbygg uten fagbrev' og anbefalt studieløp her.

Fordelene med å ta påbygging til generell studiekompetanse på ASK

Påbygging til generell studiekompetanse som privatist

På ASK får du undervisning i påbyggsfagene gjennom høykvalitets videoundervisning. Eksamenstrening og hjelp fra din faglærer er ett klikk unna og du følger en eksamensrettet studieplan som gir deg strukturen du trenger for å fullføre. ...les mer

Alt blir lettere med god undervisning

Som lærling har du fulle arbeidsdager og er avhengig av at undervisningen er effektiv. Dyktige lærere og sensorer på ASK har laget skreddersydd undervisning for deg som privatist. Dette er for at du skal lære mye og effektivt. Alle våre videoforelesninger, oppgaver og tankekart er laget med fokus på hvordan hjernen fungerer for å forstå og huske best.

På ASK lærer du mer, bedre og til brøkdelen av prisen. ASK er Norges største nettskole for privatister og å ta påbygging til generell studiekompetanse på ASK gjør det enkelt å kombinere skole med jobb. 

 • God undervisning
 • Effektiv læring
 • Eksamensrettet
Kristoffer

“For meg har det vært lettere å studere digitalt, i motsetning til et klasserom. Det er lettere for meg å holde konsentrasjonen og jeg får jobbet i det tempoet jeg ønsker."

Karl

“I matematikk og naturfag brukte jeg live veiledning de gangene jeg sto fast med oppgaver."

Alt blir lettere med god undervisning

Videoundervisningen på ASK gir bedre læring enn både tavleundervisning og streamet forelesning. Du ser videoforelesningen så mange ganger du trenger, setter lærer på pause når du tar notater og jobber dermed i ditt eget tempo.

Hele veien til toppresultat

Høykvalitets videoundervisning, hjelp fra lærer og eksamentrening.

Ofte stilte spørsmål om påbygging til generell studiekompetanse

Påbygging til generell studiekompetanse som privatist

Hva er påbygging til generell studiekompetanse?

Påbygging til generell studiekompetanse er fagene du må ta for å oppnå generell studiekompetanse (GENS) når du har gått yrkesfag. 

Hvem trenger å ta påbygging til generell studiekompetanse?

Har du fullført og bestått alle fag på Vg1 og Vg2 yrkesfaglig studieretning og ønsker generell studiekompetanse, da velger du påbygging til generell studiekompetanse. 

Kan jeg ta påbygg før jeg har fagbrevet som privatist?

Ja, det kan du. Påbygg med fagbrev er for deg som planlegger å ta fagbrev eller allerede har fagbrev og ønsker generell studiekompetanse (GENS).

Kan man søke påbygg uten fagbrev som privatist?

Har du fullført og bestått vg1 og vg2 på yrkesfaglig studieretning på vgs, men mangler fagbrevet, trenger du å bestå eksamen i seks fag for å dekke studiekompetansekravet: matematikk 2P-Y, naturfag påbygg, historie påbygg, norsk påbygg, ett programfag (140 årstimer) og kroppsøving.

Hvor mange år må man gå påbygg som privatist?

Normalt bruker en privatist ett til to skoleår på påbygging til generell studiekompetanse. 

Hvilke studier kan jeg søke på når jeg er ferdig med påbyggspakken?

Når du har fullført og bestått påbygg har du generell studiekompetanse og kan søke på studier som har opptakskravet generell studiekompetanse (GENS).

Kan jeg ta påbygg med fagbrev samtidig som jeg er lærling?

Ja, det kan du. Du trenger ikke vente til du har fagbrevet. 

Kan jeg bytte ut matematikk 2P-Y med matematikk R1 og allikevel oppnå generell studiekompetanse?

Søker du opptak til høyskole/universitet med 23/5-regelen, kan du erstatte matematikk 2P-Y med matematikk R1.

Jeg har gått Vg3 påbygg og strøk i matematikk 2P-Y. Kan jeg ta eksamen i faget som privatist?

Ja, det kan du. Som privatist kan du ta eksamen to ganger i året og fristen for oppmelding til eksamen er 1. - 15. september for oppmelding til eksamener på høstsemesteret og 15. januar til 1. februar for oppmelding til eksamener på vårsemesteret.

Kan jeg ta matematikk 2P når jeg har matematikk 1P-Y på vitnemålet mitt?

Nei, det kan du ikke. Dersom du skal oppfylle kravet til studiekompetanse fra en yrkesfaglig utdanning må du ta faget matematikk 2P-Y, som sammen med 1P-Y fra vg1, tilfredsstiller kravet om 224 årstimer matematikk.

Jeg har gått Vg1 studiespesialisering og Vg2 yrkesfag. Skal jeg da ta matematikk 2P-Y på Vg3 påbygg for å få generell studiekompetanse?

Nei, da tar du matematikk 2P. Siden du har hatt matematikk 1P eller 1T fra Vg1 studiespesialisering så trenger du kun Matematikk 2P for å oppfylle kravet til studiekompetanse. Du kan også oppfylle kravet med å ta faget Matematikk R1 om du har 1T. Dette gir deg til sammen 224 årstimer matematikk.

Hva er forskjellen mellom Vg3 påbygg og Vg4 påbygg?

Har du fullført og bestått alle fag på Vg1 og Vg2 yrkesfaglig studieretning tar du Vg3 påbygging til generell studiekompetanse for å oppnå generell studiekompetanse (GENS). Vg4 påbygging til generell studiekompetanse er for deg som har oppnådd yrkeskompetanse (har fag-/svennebrev eller vitnemål) og ønsker generell studiekompetanse.

Hvilke fag tar jeg på Vg3 påbygging til generell studiekompetanse?

For å oppnå generell studiekompetanse må du bestå eksamen i matematikk 2P-Y, naturfag påbygg, historie påbygg, norsk påbygg, kroppsøving og et valgritt programfag fra utdanningsprogram for studiespesialisering (140 timer).

Hvilke fag tar jeg på Vg4 påbygging til generell studiekompetanse?

For å oppnå generell studiekompetanse må du bestå eksamen i matematikk 2P-Y, naturfag påbygg, historie påbygg og norsk påbygg.