Påbygg m/fagbrev

kr 21.200 for fire fag

Her er din studieplan:

  • Matematikk 2P-Y (Semester høst 2024)
  • Naturfag Påbygg (Semester høst 2024)
  • Norsk Påbygg (Helår høst 24/vår 25)
  • Historie Påbygg (Semester vår 2025)

kr 21.200,-

Fagene er lagt til i handlekurven din

Krav og omfang

Påbyggspakken er for deg som har fullført og bestått vg1 og vg2 fra en yrkesfaglig studieretning på VGs, som har fagbrevet og ønsker å oppnå generell studiekompetanse (GENS). Etter å ha bestått fagene til Vg3 påbygging, kvalifiserer du for opptak til høyere utdanning. Påbygg m/fagbrev dekker opptakskrav til studier med kravkode GENS.  ...les mer

Å ha generell studiekompetanse i tillegg til fagbrevet gir deg helt klart et fortrinn i arbeidsmarkedet. Med studiekompetansen står du sterkere og du er mer attraktiv for både egen lærebedrift og for andre bedrifter etter læretiden.

Fagpakken gir deg rett til å søke studielån fra Lånekassen. 

Ofte stilte spørsmål om påbygging til generell studiekompetanse

Finner du ikke svar på dine spørsmål her så ser vi fram til å høre fra deg.

Kan jeg bytte ut Matematikk 2P-Y med Matematikk R1 og allikevel oppnå generell studiekompetanse?

Ja du kan bytte ut matematikk 2P-Y med enten matematikk R1 eller S1 og bruke kombinasjonen med 1P-Y fra Vg1 som grunnlag for studiekompetanse. 

Jeg har gått vg3 påbygg men strøk i matematikk 2P-Y. Kan jeg ta opp dette faget som privatist?

Det kan du så absolutt. Vi tilbyr faget både som semesterfag og helårsfag, og du kan starte opp fra det øyeblikket du melder deg på. Eksamen arrangeres to ganger pr år, og denne avlegger du lokalt.

Hvilket mattefag trenger jeg for å få studiekompetanse når jeg er lærling?

Svært mange elever tar Vg3 påbygging til generell studiekompetanse samtidig som de er lærling. Du gjennomfører da de 4 fagene du trenger for påbygging og oppnår både yrkeskompetanse og studiekompetanse og kan spare deg et helt år på vgs. I matematikk så trenger du å bygge på med matematikk 2P-Y.

Kan jeg ta Matematikk 2P når jeg har Matematikk 1P-Y på vitnemålet mitt?

Dersom du skal oppfylle kravet til studiekompetanse fra en yrkesfaglig utdanning så skal du ta faget matematikk 2P-Y, som sammen med 1P-Y fra vg1 tilfredsstiller kravet om 224 årstimer matematikk.

Kan jeg ta Matematikk 2P-Y som privatist samtidig som jeg er lærling?

Ja du kan både være lærling og privatist samtidig. Ved å ta faget i læretiden sparer du deg tid og du får dette påført vitnemålet ditt når du har avlagt eksamen.

Er Matematikk 2P-Y det samme som Matematikk 2P?

Nei, Matematikk 2P er et fellesfag på vg2 for studiespesialisering mens Matematikk 2P-Y er et fellesfag for Vg3 påbygging til generell studiekompetanse for deg som har en yrkesfaglig utdanning.

Jeg har gått vg1 studiespesialisering og Vg2 i et yrkesfaglig studieprogram, dvs et kryssløp. Skal jeg da ha Matematikk 2P-Y i Vg3 påbygg for å få studiekompetanse?

Nei. Siden du har hatt matematikk 1P eller 1T fra Vg1 studiespesialisering så trenger du kun Matematikk 2P for å oppfylle kravet til studiekompetanse. Du kan også oppfylle kravet med å ta faget Matematikk R1 eller S1 som sammen med 1P eller 1T gir deg til sammen 224 årstimer matematikk.

Hva menes med påbygging eller påbygg i matematikk?

Dersom du har en yrkesfaglig utdanning så hadde du matematikk som fellesfag på vg1 med 84 årstimer (matematikk 1P-Y). For å tilfredsstille kravet til generell studiekompetanse så må du ha 224 årstimer med matematikk. Det betyr at du trenger å bygge på med matematikk 2P-Y som er på 140 årstimer. Summen av 1P-Y og 2P-Y dekker da kravet til studiekompetanse.

Kan jeg ta påbygg med Matematikk R1 i stedet for Matematikk 2P-Y ?

Du kan ikke erstatte 2P-Y med R1 når du har et vitnemål fra en yrkesfaglig utdanning og skal bygge på med fag for å oppnå generell studiekompetanse.
 

Eldri Tjordal

Eldri tar påbygg med fagbrev

- Jeg valgte å ta påbygging til generell studiekompetanse for å ha flere muligheter i fremtiden.

Les mer

Det er bare å starte

På ASK starter undervisningen når du trykker 'play'. Du får også god hjelp fra lærer, eksamenstreningspakke og gratis prøvemuntlig. 

Du får god hjelp i fagene

På ASK møter du læreren din på ulike måter og får knallgod hjelp. Du møter lærer igjennom ‘Spørsmål og svar’-knappen. Dette er et fagforum der du stiller dine spørsmål og får kjapt et svar.

For deg som tar matematikk eller et annet realfag, møter du lærer en-til-en i et digitalt rom. Vi kaller det live veiledning. Det fungerer slik: sliter du med en oppgave, ber du om hjelp ved å trykke på den grønne knappen inne i faget - akkurat som du rekker opp hånden i klasserommet.

Du møter lærer også gjennom tilbakemeldinger på innleveringer og gjennom digital prøvemuntlig.

Slik fungerer lab på ASK

Du får videoundervisning i eksempler på lab-forsøk og relevant teori. Videoene gir deg full gjennomgang av utstyret og viser utførelsen av forsøkene. Du laster ned labheftet og fyller inn resultater etterhvert som du ser videoene. Har du spørsmål, får du hjelp fra faglærer via live veiledning og 'Spørsmål og svar'-knappen. Du leverer inn labheftet for tilbakemelding fra lærer (valgfritt) og undervisningsvideoene og labheftet bruker du som forberedelse til eksamen. 

Slik fungerer lab på ASK
Slik fungerer lab på ASK

Påbygg mens du er lærling

Det er spesielt to gode grunner til å at det er lurt å ta påbygg mens du er lærling: egen vinning og attraktivitet i arbeidsmarkedet. Tar du påbyggsfagene parallelt med læretiden, vil du bli bedre rustet til å gjennomføre fagprøven - ikke minst med tanke på behovet for gode matematikkunnskaper og kravet til god skriftlig fremtillingsevne. Og for ikke å snakke om at med generell studiekompetanse får du mange flere valgmuligheter.

Katrine

“Jeg var veldig fornøyd med læreren jeg hadde, jeg opplevde han som flink og rask til å besvare spørsmål, og på alle disse kapitteltestene vi kunne gjøre ga han veldig gode tilbakemeldinger, og var flink til å forklare hva en burde gjøre annerledes neste gang"

ASK Veiledning
arrow glow
1 2 3 4
1

Karakter-forbedring enkeltfag?

2

Finn faget i faglisten

3

Trenger du hjelp?

4

Klikk for å snakke med en studierådgiver