Retningslinjer for personvern


1. INNLEDNING


NÄr du bestiller eller bruker undervisningsopplegget fra ASK Undervisning ("vi"), gir du oss tilgang til ulike typer opplysninger om deg. Innsamling og bruk av personopplysninger gjÞr det mulig for oss Ä gi deg en bedre opplevelse, enten det handler om enkle ting som fakturering og betaling eller mer komplekse ting som tilpasning av vÄre undervisningsopplegg.

Vi er opptatt av Ä beskytte og respektere ditt personvern, og all vÄr innsamling og bruk av personopplysninger er underlagt norsk personvernlovgivning. I disse retningslinjene for personvern finner du informasjon om:

hvilke opplysninger vi samler inn, og hvorfor
hvordan vi bruker opplysningene
hvilke valgmuligheter og rettigheter du har
Denne informasjonen er viktig for at du skal kunne ivareta personvernet ditt, sÄ vi hÄper du tar deg tid til Ä bli kjent med disse retningslinjene.


2. SLIK BRUKER VI INFORMASJONEN


NÄr du bruker ASK kan vi registrere opplysninger om deg til fÞlgende formÄl:

a) Sikre riktig og effektiv leveranse av vÄre undervisningsopplegg, og forhindre misbruk

b) Gi relevant og god kundeservice, samt sikre effektiv feilretting og kundeadministrasjon

c) Forbedre brukeropplevelsen din, for eksempel ved Ä tilpasse undervisningsopplegget til den enheten du bruker eller huske din progresjon, slik at du kan fortsette Ä se det samme faget pÄ en annen enhet

d) Gi deg tilgang til personalisert innhold, for eksempel din kontostatus for kjĂžp og abonnement og opplysninger i forbindelse med dine tilganger

e) Gi deg mest relevante tilbud gjennom mÄlrettet annonsering og markedsfÞring, bÄde pÄ vÄre egne nettsteder og pÄ andre nettsteder du besÞker

f) Anonymisering av opplysninger for bruk i profilering og preferanser

g) ForstÄ bruker- og markedstrender, for eksempel ved Ä fÞlge med pÄ hvilke mÄlgrupper som kjÞper vÄre undervisningsopplegg

3. INFORMASJON VI SAMLER INN

NÄr du bestiller et undervisningsopplegg fra oss eller oppretter en brukerkonto for hos ASK, vil vi registrere personopplysninger for Ä kunne oppfylle vÄr del av avtaleforpliktelsene og gi deg en best mulig opplevelse. I slike tilfeller trenger vi korrekt kontaktinformasjon og betalingsinformasjon for Ä kunne levere i henhold til avtalen og gi deg tilgang til vÄr undervisningsportal ASK. Slik informasjon oppgis som regel av deg i registreringsÞyeblikket.

I tillegg til informasjon som du oppgir til oss kan vi hente inn offentlig tilgjengelig informasjon som fÞdselsdato, telefonnummer, adresseendringer og lignende fra adresseregistre som Bring, Evry, Bisnode, Lindorff og tilsvarende. Informasjonen fra adresseregistrene brukes blant annet for Ä sikre at informasjonen er riktig og oppdatert og til markedsfÞringsformÄl. Vi vil ogsÄ kunne innhente informasjon om tilhÞrighet i ulike kundegrupper basert pÄ din adresse fra aktÞrer som Delivermore, Bring, Bisnode og tilsvarende. Dette kan eksempelvis vÊre informasjon om hvor stor andel av beboerne pÄ ditt postnummer som har hÞyere utdannelse, barn eller mer enn én bil. Selv om denne informasjonen ikke gjelder deg personlig, hjelper informasjonen oss til Ä Þke vÄr kundeinnsikt slik at vi kan vÊre mest mulig relevant i vÄr kundekommunikasjon.

For Ä tilby gode og personaliserte undervisningsopplegg og studietilbud vil vi ogsÄ lagre informasjon om kundeforholdet, herunder hvilke fag du abonnerer pÄ, betalingshistorikk, og samtykkeinnstillinger pÄ kundeforholdet.

NÄr du besÞker vÄre nettsider eller bruker en app vi tilbyr, vil vi samle inn informasjon om hvilke undervisningsopplegg du bruker og hvordan du bruker dem. Informasjonen kan inkludere fÞlgende:

Enhetsinformasjon: Informasjon om enheten du bruker (f eks datamaskin, mobil eller nettbrett) for vÄre tjenester, herunder hva slags enhet du har, operativsystemversjon, skjermstÞrrelse og lignende. Opplysningene gjÞr blant annet at vi kan tilpasse visningen av innholdet vÄrt til den enheten du benytter.
Aktivitetslogger: VÄre tjenerlogger registrerer detaljer om hvordan du bruker ASK, for eksempel hvilke av vÄre nettsider du besÞker. I tillegg lagres informasjon om dato og tid, nettlesertype, sprÄkinnstillinger, IP-adresse og annen teknisk informasjon. Hvis du klikket pÄ en lenke for Ä komme til vÄre nettsider, eksempelvis etter et sÞk hos Google, registrerer vi ogsÄ informasjon om nettsiden du kom fra. Sistnevnte gjÞr blant annet at vi kan forbedre vÄr synlighet pÄ internett og optimalisere egne annonsekampanjer.
Informasjonskapsler og liknende teknologier: NÄr du bruker vÄre undervisningsopplegg, eller vÄre nettsider vil bÄde vi, vÄre samarbeidspartnere og annonsÞrer samle inn og lagre informasjon gjennom informasjonskapsler (cookies), nettpiksler og/eller lokal nettleserlagring. Teknologiene brukes blant annet til Ä gjenkjenne din enhet, til Ä lagre innstillinger og til mÄlrettet annonsering. Du finner mer informasjon om hvordan vi bruker teknologiene i punkt 5 nedenfor.
NÄr du publiserer innhold pÄ ASK, for eksempel hvis du deler et bilde eller legger inn kommentarer i vÄre fagforum, vil dette innholdet kunne lagres og publiseres gjennom vÄre servere. Avhengig av utformingen og innstillinger vil slikt innhold kunne vÊre offentlig tilgjengelig for alle brukere av ASK sine studietilbud.

Vi lagrer ogsÄ informasjon om henvendelser til vÄrt kundesenter, slik at vi kan yte deg best mulig service.

4. DELING AV INFORMASJON


Opplysninger som vi har registrert om deg som bruker vil normalt bare kunne brukes av ASK Undervisning. Ut over dette vil informasjon kun utleveres til tredjeparter i lovbestemte tilfeller, eksempelvis ved begjĂŠring fra offentlige myndigheter, samt i fĂžlgende tilfeller:

a) Bruk av ASK sine undervisningsopplegg krever at du er innlogget med en brukerkonto. Brukerkontoer pÄ diskusjonsforum administreres og driftes normalt internt gjennom egne diskusjonsplattformer.

b) Vi vil kunne dele anonymisert informasjon med vÄre samarbeidspartnere til bruk for mÄlrettet annonsering, eksempelvis i form av at en annonsÞr fÄr tilgang til cookie-basert informasjon som plasserer en bruker i et gitt kundesegment. Vi vil ogsÄ kunne vaske din kontaktinformasjon mot kunderegistrene til Facebook, Google og andre digitale aktÞrer, slik at vi og vÄre samarbeidspartnere kan kommunisere med deg og andre brukere som deg gjennom disse kanalene. Dette gjÞr at vi blant annet kan unngÄ at du fÄr reklame for produkter som du allerede abonnerer pÄ eller hvor vi av andre grunner antar at du ikke er i mÄlgruppen.

5. INFORMASJONSKAPSLER OG LIGNENDE TEKNOLOGIER


Som de fleste andre nettsteder og digitale tjenester kan ogsÄ vÄre undervisningsopplegg bruke ulike typer teknologier for Ä gi deg en best mulig brukeropplevelse og relevant innhold. Eksempler pÄ slike teknologier er informasjonskapsler (cookies), enhets- og annonseidentifikatorer, pikseltagger (piksler) og nettleserlagring. Vi bruker slik teknologi til Ä:

Beholde konteksten nÄr du navigerer pÄ nettsidene vÄre, eksempelvis etter innlogging eller ved bestilling av fag
GjĂžre det mulig Ă„ bruke spesialfunksjoner som lagring av innstillinger eller innhold, og ulike former for varslinger
Samle statistikk og analysere bruken av nettsidene, herunder beregne og rapportere total antall brukere og trafikk
Gjenkjenne din enhet og registrere atferd pÄ egne nettsteder slik at vi kan:
Tilpasse vÄrt innhold  basert pÄ din atferd og preferanser
bygge segmenter og mÄlgrupper for markedsfÞringsformÄl
mÄlrette annonser, herunder redusere annonser som er irrelevant for visse mÄlgrupper/brukere
mÄle effekten av annonsering, herunder gi informasjon om du har blitt vist en annonse og resultatet av visningen (eksempelvis at du klikket pÄ en annonse eller kjÞpte et produkt)


Om teknologien


Vi kan bruke fÞlgende teknologier nÄr du bruker ASK, gitt at du bruker en nettleser eller enhet som tillater bruk av den aktuelle teknologien.

Informasjonskapsler (cookies) er en liten tekstfil som lagres i din nettleser eller enhet nÄr du besÞker et nettsted. Dette gjÞr at nettstedet kan gjenkjenne din nettleser eller enhet neste gang du besÞker nettstedet. Informasjonskapsler kan lagre brukerinnstillinger som sprÄkinnstillinger eller pÄloggingsinformasjon, identifikatorer og annen informasjon. Gjennom innstillingene i nettleseren kan du bÄde fjerne gamle informasjonskapsler og forhindre at nye blir lagret.

Pikseltagger (piksler) er gjennomsiktige bildefiler som blant annet gjÞr det mulig Ä lese og lagre informasjonskapsler, samt overfÞre informasjon til oss eller vÄre samarbeidspartnere. Informasjonen omfatter typisk IP-adressen til en enhet, tidspunkt og nettsiden hvor pikslene blir vist, en ID tilknyttet nettleseren eller enheten og typen nettleser som blir brukt.

Nettleserlagring er teknologi som gjÞr det mulig for et nettsted eller en app Ä lagre og hente frem data pÄ din datamaskin, mobiltelefon eller annen enhet. Som eksempel kan nevnes hurtigbufring og lokal lagring i HTML5. Slik teknologi brukes gjerne dersom enheten eller nettleseren ikke kan lagre informasjonskapsler eller for Ä gi deg Þkt sikkerhet og kontroll med informasjonen som lagres.


Om samtykke og dine valgmuligheter


SÄ lenge du har fÄtt god informasjon om bruken av informasjonskapsler og liknende teknologier anses du etter norsk rett Ä samtykke til bruken av teknologien. Du kan velge om du vil akseptere informasjonskapsler gjennom innstillingene i nettleseren din. Her kan du normalt angi om du aksepterer lagring av informasjonskapsler fra nettsidene du besÞker, fra tredjeparter som er tilknyttet nettsidene og eventuelt om du Þnsker Ä bli varslet hver gang en ny informasjonskapsel blir lagret. Den eksakte fremgangsmÄten avhenger litt av enheten din og hvilken nettleser du bruker.

I innstillingene til nettleseren finner du ogsÄ en oversikt over alle informasjonskapsler som er lagret, slik at du kan fÄ oversikt og eventuelt slette uÞnskede informasjonskapsler.

Nettleseren lagrer normalt alle informasjonskapsler i en bestemt mappe pÄ harddisken, slik at du ogsÄ kan undersÞke innholdet i mer detalj.

Hvis du Ăžnsker kontroll over hvilke tredjeparter som benytter teknologien til ulike formal, anbefaler vi verktĂžy som Ghostery og Disconnect.

For mer informasjon om informasjonskapsler og innstillinger henviser vi til allaboutcookies.org.


6. BARNS PERSONVERN


Ettersom barn ikke har samme vurderingsevne som voksne, har de behov for et sÊrskilt personvern. Vi respekterer dette pÄ fÞlgende mÄter:

VÄre tjenester er beregnet pÄ et generelt publikum, og  vi vil aldri bevisst samle inn opplysninger som kan identifisere barn under 15 Är. Vi vil likevel kunne registrere informasjon og atferd knyttet til bestemte datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett som brukes av barn. For mer informasjon, herunder om hvordan foreldre/foresatte kan begrense slik sporing, viser vi til avsnitt 5.
NĂ„r vi leverer et undervisningsopplegg rettet mot barn, for eksempel ved tilbud til elever i barne- og ungdomsskolen, kan vi ha behov for Ă„ registrere personopplysninger om barnet. Vi etterstreber Ă„ innhente samtykke til slik behandling av personopplysninger fra foreldre eller foresatte.
Hvis vi blir oppmerksomme pÄ at barn har gitt oss personopplysninger uten foreldrenes eller foresattes samtykke, vil vi fjerne denne informasjonen og eventuelt avslutte barnets konto/profil om nÞdvendig. Foreldre/foresatte kan ogsÄ kontakte kundeservice for Ä fÄ slettet informasjon om sine barn.


7. DINE VALGMULIGHETER OG RETTIGHETER


Du kan fÄ innsyn i disse opplysningene vi har om deg ved Ä kontakte kundeservice. Her kan du ogsÄ be om Ä bli slettet fra vÄre registre eller stanse utsendelse av reklame pÄ epost, sms og lignende. Sletting er ikke mulig sÄ lenge vi har et lÞpende kundeforhold, da distribusjon i henhold til avtaler forutsetter at vi har riktig informasjon vÄre kunder. Du vil normalt heller ikke kunne slette innhold som er publisert for allmennheten i vÄre diskusjonsforum, da dette kan Þdelegge forstÄelsen av diskusjonen for andre brukere.

For sletting og deaktivering av informasjonskapsler og mÄlrettet annonsering viser vi til avsnitt 5 over.


8. SIKKERHET


Personopplysningsloven stiller krav til at den som oppbevarer personopplysninger mÄ sikre disse mot uautorisert tilgang, endring, sletting og deling. Vi har derfor innfÞrt tekniske og organisatoriske tiltak for Ä sÞrge for at personopplysninger oppbevares sikkert og fortrolig. Vi lagrer personopplysninger pÄ datamaskiner med begrenset adgang som er plassert i sikre fasiliteter, hos oss eller vÄre samarbeidspartnere, og vi kontrollerer sikkerheten jevnlig. Vi kan ikke garantere full sikkerhet nÄr du overfÞrer data via Äpent internett, og det kan vÊre en risiko for at andre uberettiget tiltvinger seg adgang til opplysninger nÄr data sendes og oppbevares elektronisk. Du bÞr derfor aldri sende sensitive personopplysninger informasjon med mindre det er nÞdvendig, nettsiden er kryptert (se etter https og et hengelÄsikon i nettadressefeltet) og du har oppdatert antivirusprogramvare.


9. KONTAKTINFORMASJON


Med mindre annet er spesifisert eller fremgÄr av sammenhengen er ASK Undervisning AS behandlingsansvarlig for behandling av personopplysninger i henhold til denne personvernerklÊringen. For henvendelser om vÄr behandling av personopplysninger kan du kontakte kundeservice:


Kundeservice
Telefon: 48 38 60 30
Epost: [email protected]
Post: GrĂžnnegata 3. 9008 TromsĂž

10. IKRAFTTREDELSE OG ENDRINGER


Vi forbeholder oss retten til Ä endre retningslinjene, og endringene vil i sÄ fall bli lagt ut pÄ denne nettsiden. Enkelte endringer kan kreve et nytt samtykke av deg. I slike tilfeller vil vi varsle deg, eksempelvis ved innlogging pÄ ASK, ved utsendelse av ny faktura eller andre egnede kanaler.