Julia, 34 år

Studerer:
Norsk, Engelsk vg1, Naturfag, Samfunnskunnskap, Historie påbygg

Siden jeg jobber 100% og er mamma til en livlig gutt på 5 år, var det ikke mulig for meg å ta opp fag som elev på vanlig vgs. I tillegg hadde det tatt alt for lang tid. Gjennom ASK kunne jeg ta opp 5 fag i løpet av 8 måneder.

Julias fag:

Norsk, Engelsk vg1, Naturfag,

Samfunnskunnskap, Historie påbygg

Student- og småbarnslivet

- Jeg har utdanning innen økonomi og ledelse fra Tyskland og har jobbet mye på kontor. Nå har jeg endelig funnet min drømmejobb som assistent i barnehage slik at jeg gjerne vil studere barnehagelærer. Siden jeg ikke har gått på videregående i Norge måtte jeg først ta opp alle 6 fellesfag for å oppfylle 23/5-regelen.

- Jeg jobber fulltid som assistent i barnehage. Ettermiddagene og helgene tilbringer jeg med sønnen min, siden pappaen hans jobber kveld og helg. Vi er mye ute eller koser oss hjemme med Legobygging og lesing. Etter leggetid tar jeg meg en halv time for å gjøre yoga eller lese en bok og så setter jeg meg ned og jobber med studiene i 2-3 timer før jeg selv legger meg. Det har med andre ord vært noen svært intense måneder. Men med god støtte fra ASK klarte jeg å nå langt over målene jeg selv satte meg og er mektig stolt av meg selv nå i etterkant.

Superhelt på kveldstid

- Som sagt jobbet jeg 2-3 timer hver kveld med fagene. Her orienterte jeg meg for det meste på milepælene i studieplanleggeren og jobbet alltid med det faget jeg så langt hadde jobbet minst med. Først så jeg på alle videoene i alle fagene mens jeg tok notater. Etter at jeg hadde sett på alt og fått en oversikt over hele pensum, begynte jeg å lage sammendrag til hvert enkelt tema i fagene ved å ta utgangspunkt i notatene og utfylle med info fra lærebøkene.

- I eksamenstrengingspakken fant jeg massevis av nyttig info og tips til både muntlig og skriftlig eksamen. Eksempeloppgavene og tidligere gitte eksamensoppgaver hjalp meg veldig godt med å forberede meg til eksamen. Prøvemuntlig like før eksamen var en strålende måte å få testet seg selv i å prate om faget og ga meg en trygg følelse av å vite hva som venter meg på selve eksamen.

- Videoundervisning har fungert helt strålende for meg. Ved å pausere for å ta notater kunne jeg lage meg et godt manus til hvert enkelt tema som jeg brukte i forberedelsedelen på eksamen. Det er også veldig praktisk å kunne gå tilbake og se flere ganger på avsnitt som man ikke skjønte i første omgang.

Stor takk til faglærer

- Jeg gjorde mye bruk av forum i de enkelte fagene. Lærerne opplevde jeg som meget motiverte. Man får raske og utfyllende svar på alle spørsmål. Mest takknemlig er jeg for støtten jeg fikk av norsklæreren sent på kvelden før muntlig eksamen. Hun hjalp meg med å bli ferdig med fordypningsoppgaven, som jeg ikke hadde fått tid til å skrive frem til da. Til slutt ble det virkelig en del av eksamen å presentere fordypningsoppgaven - og jeg fikk en 6er for den.

- Siden jeg ikke har gått på videregående i Norge måtte jeg ta opp alle fellesfagene som privatist. Skal søke høyere utdanning med 23/5-regelen. Fikk toppkarakter 6 på nesten alle muntlige privatisteksamener.

Jeg er kjempefornøyd med eksamensresultatene – fikk 6er i nesten alle muntlige eksamener. I samfunnskunnskap var jeg uheldig og fikk en oppgave fra den gamle læreplanen. Her har faglæreren i ASK støttet meg i å skrive en klage slik at jeg kan ta eksamen på nytt.

ASK har gjort det mulig for meg å kombinere jobb, barn og studie. Til tross for at jeg satt alene hjemme følte jeg at det alltid var noen der som kunne stille opp og hjelpe meg da jeg trengte det.