Sunniva, 20 år

Studerer:
Høst 23 - Samfunnskunnskap, Engelsk Vg1, Historie påbygg, Matematikk 2P-Y
Vår 24 - Naturfag påbygg, Norsk, Sosiologi og sosialantropologi, Kroppsøving og Politikk og menneskerettigheter

Jeg er en jente på 20, født i Tromsø og flytta til Asker da jeg var 7 år med familien min. Jeg er en sosial og blid person. På fritiden liker jeg å spille padel, gå toppturer og lage mat. Jeg flyttet til Harstad i desember i fjor med samboeren min. Ved siden av skole jobber jeg som vikar i barnehage. En hverdag for meg består av mye aktivitet, litt jobb, litt skole og mye tid med venner og familie. 

Sunniva sine fag: 

Videregående som privatist 

- Jeg har sett på en del ulike studier, men har landa på samfunnssikkerhet og miljø ved UIT. Jeg synes det virker veldig spennende og framtidsrettet, og det er mange jobbmuligheter etter studiet. Jeg tar fag som privatist fordi jeg ikke fullførte videregående da jeg ble rammet av anoreksi på ungdomskolen. De 9 fagene jeg har tatt som privatist på ASK, er det jeg manglet for å oppnå generell studiekompetanse og få et fullverdig vitnemål. 

Matte er mye morsommere i Syden

- Å være elev på nettskole var det beste alternativet for meg. Jeg ønsket å være fleksibel slik som vennene mine som hadde friår eller studerte. I tillegg var jeg blitt et par år eldre enn videregåendeelever og derfor ønsket jeg å ta skole på nett. Jeg har vært på flere ferier og reiser mens jeg har vært nettelev på ASK. Matte er mye morsommere i Syden! I tillegg har jeg mulighet til å jobbe og tjene penger ved siden av skolen. 

Kort, presist og enkelt

- Videoundervisningen på ASK er veldig hjelpsom. Særlig de videoene som konkret tar for seg kompetansemålene. Kompetansemålene er ofte lange og kompliserte, så at en lærer drøfter kompetansemålene på en grundig måte har spart meg for mye tid. Videoene er korte og tar for seg det aller viktigste slik at du slipper å bli forvirret og usikker på hva som er viktigst å ta med seg videre. Jeg opplever at det er lettere å se de større sammenhengene når man fokuserer på det som er viktig og ikke roter seg vekk i detaljer med en gang.

- I naturfag og matte var lærerne tilgjengelig på live leksehjelp noen faste tider i uka. Det var til stor hjelp om det var noe jeg ville ha forklart tydeligere, og samt at jeg kunne komme med oppfølgingsspørsmål og få svar der og da. I tillegg kunne jeg sende spørsmål i forum på fagsiden i alle fag. Da fikk jeg alltid raske og grundige svar fra faglærer. I tillegg fikk jeg god kontakt med lærerne i forbindelse med innleveringer. 

- Hvis jeg lurte på noe med tanke på rettingen og tilbakemeldingene jeg fikk på innleveringene mine, var det enkelt å kontakte lærer og få utdypning på dette. I forbindelse med prøvemuntlig fikk jeg også kontakt med lærerne og jeg kunne stille spørsmål jeg hadde rundt muntlig eksamen både før og etter selve prøvemuntligen.

Sånn gikk det på eksamen

- Jeg hadde ikke en spesiell struktur på uka mi. Jeg er opptatt av å ta mange pauser og nok fridager for å ikke slite meg ut. Det viktigste for meg var bare at jeg ikke hang etter på studieplanleggeren. Jeg jobbet jevnt og trutt, og opplevde at det gjorde hver arbeidsuke mer overkommelig. Satt av omtrent 2-3 timer, 3-4 dager i uka. Jeg fulgte studieopplegget til ASK fra start til slutt for å komme meg gjennom pensum. Brukte ikke læreboka som hjelpemiddel, verken å lese eller gjøre oppgaver. Jeg benyttet meg av videoene og quizene, forumet, live veiledning og innleveringer og prøvemuntlig. Personlig synes jeg videoene er såpass bra at det ikke var nødvendig med boka. Så det er fullt mulig å få toppkarakter med kun videoundervisningen på ASK om man misliker å lese.

- Studieplanleggeren var et verktøy som gjorde at jeg stresset mindre. Jeg visste at så lenge jeg gjorde det som skulle gjøres innen «fristen», lå jeg godt an med progresjonen min. Det var lettere å vite hvilket fag jeg skulle jobbe med for hver dag, fordi da kunne jeg velge faget jeg lå mest bak på mtp studieplanleggeren. I tillegg fikk jeg mestringsfølelse av å nå delmålene og det økte motivasjonen min. 

Jeg er utrolig fornøyd med eksamensresultatene både i fjor høst og i år. Jeg har kun fått toppkarakterer foreløpig. Det har virkelig gått over all forventning. Jeg jobbet heller ikke for å få toppkarakterer da det ikke kreves for studie jeg skal inn på. I tillegg tok jeg 1,5 skoleår på 1 år så jeg var mest opptatt av å stå på eksamenene mine å få meg et vitnemål. Undervisningen til ASK gjorde det mye lettere enn jeg hadde trodd å få gode karakterer. Jeg hadde aldri hatt eksamen før, og følte meg allikebel godt forberedt på grunn av eksamenstreningen til ASK.