Stian i snø

Stian, 45 år

Studerer:
Norsk, Historie påbygg

Alt i alt en hyggelig og oppmuntrende opplevelse å være student hos ASK Privatist. Vennlige rådgivere og lærere, en ryddig og oversiktlig hjemmeside, og alt til en godt overkommelig pris. Og ikke minst fikk jeg - selv som snart 50 år gammel billakkerer - gode karakterer!

Stians fag: 

Norsk, Historie påbygg

Plutselige endringer i livet 

- Etter mange år i forskjellige yrker fikk jeg dessverre en yrkessykdom som gjorde at jeg måtte omskoleres. I den forbindelse ble det nødvendig å ta fag for å oppnå generell studiekompetanse for videre omskolering. Jeg har ikke vært student siden 1994, så jeg var mildt sagt litt spent på hva dette ville innebære for meg. Det viste seg at jeg manglet to fag for å få studiekompetanse; historie påbygg og norsk. Valget falt så på å ta fagene som privatist.

- Etter ett år har jeg endelig fullført fire eksamener med gode karakterer. Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd, og vurderer nå å ta opp to fag for å forbedre tidligere standpunktkarakterer. Det foreløpige målet er å bli utdannet trafikklærer eller førerprøvesensor (Statens vegvesen).

Tid til ski, styrketrening og studier

- I motsetning til ren klasseromsundervisning med forelesninger, innså jeg at å ta fag på ASK ga meg mye mer frihet. Fylkeskommunens tilbud til videregående opplæring for voksne gikk kun på kveldstid, noe som passet dårlig for min livssituasjon.

- Det å kunne spille av videoer, lese pensum og gjøre oppgaver når det passet meg best var perfekt. Selv om jeg var opptatt med studiene fikk jeg mye tid til avkobling gjennom året, både tidlig og sent, i helga eller midt i uka. Under tiden jeg har tatt fag på ASK har jeg hatt mye tid til trening og friluftsliv. Jeg bruker både snøscooter og ski til rekreasjon og lek i vinterhalvåret, samt styrketrening ukentlig. Det er godt å få beveget seg, særlig når man er student og blir sittende en del med lesing.

- Ved å kunne pause og starte videoundervisningen som man selv ønsker, fikk jeg anledning til å skrive gode notater i margen underveis. Disse kopierte jeg og la til i egne dokumenter som jeg kunne bruke til pugging og som et nyttig verktøy til den 30 min lange forberedelsesden før muntlig eksamen. Det hadde vært vanskelig å oppnå samme resultat ved liveforelesninger!

Jeg manglet to fag for å oppnå generell studiekompetanse, Historie påbygg og Norsk. Valget falt på å ta fagene som privatist. Fikk toppkarakter 6 på privatisteksamen i Historie påbygg, 6 i Norsk muntlig, 5 i Norsk skriftlig og 4 i sidemål skriftlig.

Nytten av god eksamenstrening

- Eksamenstreningspakken og prøvemuntlig la et positivt press på meg. Etter å ha pugget og snakket høyt med meg selv gjennom stoffet følte jeg meg klar for å bli testet i emnet. Det dempet eksamensnervene noe før den virkelige eksamen ettersom man tross alt allerede hadde vært gjennom noe lignende.

- Studieplanleggeren hjalp meg godt til å se hvor godt jeg lå an tidsmessig fram mot eksamen. Ved å legge inn en omtrentlig eksamensdato fikk man alle undervisningsdelene delt inn i bolker med dato for når hver enkelt del skulle være ferdigstilt. Jeg sørget for å ligge litt foran, slik at jeg med god samvittighet kunne ta meg fri fra studiene når været var fint og skiene eller snøscooteren frista. Følelsen av god kontroll dempet bekymringene for at jeg ikke skulle bli klar i tide til eksamen.

Jeg er superfornøyd! Fikk 6 på privatisteksamen i historie, 6 i norsk muntlig, 5 i norsk skriftlig og 4 i sidemål skriftlig! Og jeg jobba meg ikke akkurat i hjel for det. Veldig fornøyd!