Tim, 29 år

Studerer:
Kjemi 1, Kjemi 2, Naturfag og Historie

Jeg har lenge vurdert å søke medisin, begi meg utpå en lang reise hvor målet er å kunne hjelpe andre i størst mulig grad. Å vurdere noe er et rart begrep å bruke, for det er vel bare å gå for det? Å iverksette og ikke se seg tilbake. Men, min veg hit har vært full av metaforiske klisjeer, deriblant også den mest klassiske, at livet skjer. Likevel har jeg mer eller mindre bevisst foretatt meg relevante karrierevalg med en fellesnevner - det å jobbe med mennesker. Det siste tiåret har jeg jobbet innen helse, med brorparten innen akuttmedisin.

Tims fag: 

Kjemi 1, Kjemi 2,

Naturfag, Historie

Så kom vendepunktet

- Jeg har forsøkt å reflektere over hvorfor jeg holder meg såpass nærme mine drømmer, uten å unne meg selv et reelt forsøk. Dette har tvunget seg fram nettopp fordi jeg jobber med sårbare grupper, inkludert de som nærmer seg slutten av livet. En gjenganger er at disse utelukkende forteller hvor glade de er for alt de har gjort og opplevd i livet, og uten unntak angrer på det de aldri prøvde. Kanskje var de redde for å titte over de høye, komfortable, trygge veggene vi bygger rundt oss, har jeg tenkt. Helt til det slo meg. Det er nettopp dette jeg også gjør!

- I år snublet jeg ganske så tilfeldig over ASK Privatist, og jeg har aldri vært så sikker på at jeg kommer til å nå mitt mål. Jeg har 100% fast jobb, jeg er gift og har en flott bonusdatter. Jeg har hus, campingvogn og hund. Selv i en travel hverdag er det realiserbart å ta opp fag, fordi ASK legger til rette for progresjon ved en enkel og strukturert tilnærming. Nettsiden gjør det mulig å ta de harde realfagene som gjenstår for å nå studiemålet. Og jeg koser meg i prosessen! Jeg har nå fått troen på at det ikke er noe som kan stoppe meg fra å komme inn på medisin. 

- Misforstå meg rett, det er en konstant drakamp. Selvom jeg har innsett at jeg er i underskudd på utfordringer, er det slettes ikke enkelt å stå ved det. Jeg har måttet gradvis opparbeidet stamina, toleranse og dedikasjon. I 2018 ga jeg helt opp og tenkte at jeg bare ikke har det som trengs, jeg er bare ikke smart nok. Som et referansepunkt gikk jeg på dette tidspunktet ut av eksamenslokalene med halen mellom beina ved tre ulike anledninger, mens samtlige ga resultater i nedre del av karakterskalaen.

"Jeg velger aktivt å rive ned de høye, komfortable, trygge veggene rundt meg. Jeg har siden da tatt opp 1-2 fag per semester på egen hånd og ved hjelp av lokale figurer. Dyktige faglærere innen Fysikk 1, R1 og R2 har gjort at jeg har landet toppkarakterer."

- I 2020 kommer vendepunktet. Min nærmeste kamerat har begynt å hoppe fallskjerm og forsøker å overbevise meg med flyskrekk, om å kaste meg utfor et fly. Lang historie kort har jeg nå nærmere 100 hopp, og er enda like redd. Jeg kaster meg ut av flyet som om det var liv om å gjøre. Jeg velger aktivt å rive ned de høye, komfortable, trygge veggene rundt meg. Jeg har siden da tatt opp 1-2 fag per semester på egen hånd og ved hjelp av lokale figurer. Dyktige faglærere innen Fysikk 1, R1 og R2 har gjort at jeg har landet toppkarakterer. Det har vært en rolig progresjon med nødvendige nedturer og flere ganger ønske om å gi opp igjen og igjen.

100% progresjon

- Nettsiden er laget slik at det er enkelt å manøvrere seg til ønsket tema for de ulike fagene. I tillegg er det en «progresjons-linje», som prosentvis angir hvor jeg er i prosessen. Siden jeg har som mål å få toppkarakterer, har jeg foreløpig god erfaring med at denne må være på 100% 2-4 uker før selve eksamen. I tillegg følger det med quiz per videosnutt som jeg svarer på rett etter jeg har sett videoene. Avhengig av prestasjon får man en pallplassering og en oppmuntrende kommentar. Et lite tips om du også er glad i å utfordre deg selv: Dersom jeg ikke får full uttelling på quizene, bruker jeg å la de stå slik. Når progresjons-linjen er på 100% for faget, starter jeg på toppen og jobber meg igjennom alle quizene igjen. Det er rett og slett gøy å kjenne på at man nå kan resonnere seg fram til riktig svar, basert på all kunnskapen som er opparbeidet!

Tim tar realfagene Kjemi 1, Kjemi 2 og Naturfag som privatist. Studiemålet er å komme inn på medisinstudiet.

- Videoundervisningene er lagt opp slik at jeg kommer meg igjennom pensum på en pedagogisk korrekt måte. Hver snutt starter med informasjon om innhold, dette forbereder meg mentalt på temaet og som bonus kan jeg lage notater med innholdsfortegnelse. Jeg opplever også at det legges ved hint om kommende tema, som en slags introduksjon til det som er i vente. Dette trigger nysgjerrigheten og gjør at jeg aktiveres til å se sammenhenger mellom pensum i forkant av neste undervisningsdel. 

Fått gode studiekamerater på veien :)

- Jeg har nylig funnet ut at ASK også har live-leksehjelp! Det er ikke ulikt meg at jeg får skylapper, finner en metode som fungerer for meg å jobbe på uten å se meg rundt. Live-leksehjelp er noe jeg gleder meg til å benytte meg av til kommende fag. ASK tilbyr også prøvemuntlig, en god måte å teste kunnskapene mine på før selve eksamensdagen. Etter en god presentasjon av en selvvalgt oppgave, blir jeg og faglærer sittende og prate. Det er ingen tvil om at denne personen jeg har sett på utallige videoer, nå genuint er interessert i mine fremtidige prestasjoner. 

- Det å være elev på denne nettskolen forenkler prosessen med såpass mange hakk, samt strukturerer min studiehverdag. Det er ingen enkel oppgave å sikte etter toppkarakterer, men jeg har nå en plattform jeg vet at fungerer. Jeg stoler på prosessen og vet at jeg oppnår de resultatene jeg er ute etter, så lenge jeg følger opplegget som er presentert her! ASK har for meg blitt som en god studiekamerat, bokstavlig talt. Via ASK Community har jeg nemlig mulighet til å finne andre som tar de samme fagene og kaste ball på teori. For meg er dette spesielt gunstig i oppløpet mot eksamen!