Slik besto Line privatisteksamen i Matematikk 2P-Y

Generell studiekompetanse (GENS)

Et siste forsøk...

Privatisteksamen i Matematikk 2P-Y

Matematikk 2P-Y var Line sitt Mount Everest. Hun har forsøkt flere ganger å bestå privatisteksamen i Matematikk 2P-Y, men strøket hver gang -  inntil hun fikk en melding fra ASK om å gjøre ett forsøk til...

Etter dedikert jobbing med faget ved hjelp av videoundervisning, bestod Line endelig privatisteksamen i Matematikk 2P-Y. Og hun bestod med glans. I dag er hun student på universitetet. Her forteller Line om reisen fra å forstå ingenting til å forstå alt i Matematikk 2P-Y.

Et siste forsøk...

I mange år var skole vanskelig

Generell studiekompetanse (GENS)

Line har slitt på skolen i mange år og særlig med faget matematikk. Hun forteller at som barn og ungdom var skolegangen for henne forferdelig. På barneskolen diltet hun etter de andre. - Jeg var den som aldri visste hvilken time det var eller hvilke bøker jeg skulle ta opp av skolesekken. Jeg kjedet meg. Jeg var en klovn i klasserommet, mimrer Line.  ...les mer

Slik fortsatte skolegangen for Line også på ungdomsskolen. Og særlig i matematikk ble det tydelig at hun sakket akterut faglig. - Lærerne ga meg opp. Til slutt var tilstedeværelse egentlig det eneste grunnlaget for å bestå matematikk på ungdomsskolen. Tror ikke jeg kunne enkel deling da jeg startet på videregående, forteller Line. 

Line valgte kokkeskolen på videregående. Sisteåret ble Line gravid og noen måneder før eksamen droppet hun ut. Det gikk mange år, og hun gjorde flere forsøk på å ta opp matematikken, men klarte det ikke.

Noen år etter at hun fikk sin første sønn, fikk Line tvillinger. Hun satte matematikk og utdanning på pause. Hun var småbarnsmor til tre gutter og jobbet som tannhelsesekretær i flere år.  Men hele veien lå det i henne et sterkt ønske om å få generell studiekompetanse.

Les om de vanligste veiene generell stiudiekompetanse som privatist her.

- Strøk fordi jeg ikke repeterte

Matematikk 2P-Y som privatist

- En av feilene jeg gjorde på mine første forsøk på å ta matematikk som privatist, var at jeg repeterte eller øvde ikke godt nok. Jeg lærte og forsto i klasserommet, men når jeg skulle bruke matematikken på eksamen, klarte jeg det ikke, innrømmer hun. ...les mer

Line forteller at hun forsto matematikken der og da, når det ble forklart, men at hun ikke klarte å bruke matematikken senere på privatisteksamen. - Men jeg jobbet hardt med faget, ingen kan si jeg ikke prøvde, presiserer hun.

Line var frustrert over at hun ikke klarte å knekke mattekoden og at hun slet med konsentrasjon. Hun mistenkte at hun hadde dyskalkuli og startet en utredningsprosess sammen med sin fastlege. Line var ikke ferdig utredet for dyskalkuli da hun ble tipset om ASK Privatist. Line var motivert til å gjøre ett forsøk til på å bestå Matematikk 2P-Y og startet som privatist på ASK oktober 2023.

 

Knekte matte-koden med videoundervisning

Matematikk som privatist

- Opprinnelig trodde jeg at jeg måtte sitte i et klasserom for å forstå matematikk. Men jeg hadde jo forsøkt det og det funket jo ikke! 

Line var derfor motivert til å prøve å ta matematikk på ASK, med videoundervisning som hun kunne se hjemme. - Det var himmelsk! Jeg kunne sette undervisningen på pause, spole tilbake, ta quizer, gjøre repetisjonsoppgaver, jeg kunne sitte i fred og ro. Og de ansatte på ASK pushet meg - og det motiverte meg skikkelig!, forteller hun engasjert. 

Line fulgte videoundervisningen og hun fikk også hjelp fra lærer gjennom live leksehjelp. Og i forum kunne hun stille spørsmål. - Helt genialt! Jeg kunne se hvilke spørsmål andre privatister på ASK stilte og hva lærer svarte. Det var ofte de samme oppgavene som jeg selv slet med, forteller hun. 

For Line var studieplanleggeren ‘et must’. - Jeg leverte ungene på skolen, dro hjem og satte meg ned med matten. Jeg jobbet mot milepælene som var satt i min timeplan. Og jeg fikk større selvtillit når jeg klarte å følge delmålene. Det var gull! Kjæresten min hjalp meg og vi testet hverandre på quizene i ASK.

Matematikk 2P-Y på ASK

Kr 4900 for videoundervisning, hjelp fra lærer og innleveringer

Angrer på at jeg ikke tok alle fagene på ASK

Ta opp fag som privatist

Våren 2024 bestod Line endelig privatisteksamen i Matematikk 2P-Y. Hvorfor lyktes Line denne gangen? Hva var annerledes nå? - Alt var bedre denne gangen. - Med ASK kunne jeg levere barna på skole og barnehage og dra hjem, logge meg inn på mitt klasserom. Jeg elske det! Jeg er egentlig litt bitter for at jeg ikke tok alle fagene som privatist på ASK.  ...les mer

Line forteller at for henne fungerte det vanlige klasserommet dårlig. - Det er masse forstyrrelser, mange skal ha hjelp, jeg synes det blir mye stress - man prøver bare å henge med.

Med ASK var det annerledes. - Jeg lærte meg ikke bare pensum i Matematikk 2P-Y, jeg lærte meg grunnleggende matematikk, matte helt fra scratch. Men jeg følte ikke at jeg måtte ta Matematikk 1P-Y på nytt først. I flere av videoene i 2P-Y fikk jeg undervisning i den grunnleggende matematikken også. Jeg tenkte at det er dette jeg må gjøre - og det var nok grunnen til at jeg lykkes. Det var fantastisk!, forklarer Line. 

For Line gikk det nå ikke så lang tid før hun skjønte at hun ville klare å bestå faget. - Jeg tenkte faktisk at jeg ville kunne få 5 på privatisteksamen i Matematikk 2P-Y, innrømmer hun. Line hadde nådd sitt Mount Everest - hun hadde knekt mattekoden!

- Alt var bedre denne gangen. - Med ASK kunne jeg levere barna på skole og barnehage og dra hjem, logge meg inn på mitt klasserom. Jeg elske det!

Eksamensdagen

Privatisteksamen i Matematikk 2P-Y

På selve privatisteksamen i Matematikk 2P-Y fikk Line trøbbel med nettet og var i allefall 40 minutter etter de andre. Hun ble stresset, hun hadde så mye hun ville bevise - og hun vet hun jobber litt sakte. - Jeg jobbet meg så raskt jeg klarte igjennom oppgavene, valgte de ‘enkle’ løsningene, men det holdt og jeg rakk akkurat å bli ferdig med alle oppgavene. Jeg fikk 3 på selve privatisteksamen. Jeg er kjempestolt!, forteller Line, lettet og glad. Men jeg vet at jeg kunne gjort det bedre, det sitter i kroppen enda, innrømmer Line. 

Eksamensdagen

Det er aldri for sent

Matematikk 2P-Y som privatist

Innimellom jobbet Line sammen med andre, men hun sier hun følte faktisk at hun ikke trengte det fordi hun hadde videoundervisningen på ASK. Metoden hennes var å se videoundervisningen, sette på pause og notere. - Det var slik jeg forsto og husket best, oppsummerer hun.

Line har ventet mange år på å bestå privatisteksamen i Matematikk 2P-Y, og all videre utdanning har vært låst bak en ikke-bestått karakter i faget. Til slutt klarte hun å få en 3’er. Line søkte høyere utdanning med 23/5-regelen og er nå student på universitet på studiet Spesialpedagogikk. Hun fikk toppkarakter på første eksamen og stortrives. Hva ønsker Line å studere videre? - Kanskje vil jeg studere logopedi... jeg vet ikke. Jeg kommer gjerne tilbake og forteller om det. Kanskje jeg til og med tar en Master…men først Bachelor. Det er aldri for sent, konkluderer Line med et smil. 

Les mer om korteste vei til generell studiekompetanse her.

Hør podkastepisoden!

Slik besto Line privatisteksamen i Matematikk 2P-Y

Lykke til på eksamen er ASK Privatist sin podkast. I denne episoden forteller Line om sin reise fra å forstå ingenting til å forstå alt i Matematikk 2P-Y. Hør episoden der du vanligvis lytter til dine favorittpodkaster:

Spotify

ApplePodcast

Hør podkastepisoden!

Ofte stilte spørsmål om Matematikk 2P-Y

Privatisteksamen

Hva er Matematikk 2P-Y?

Matematikk 2P-Y er for deg som trenger påbygging til generell studiekompetanse og som har bestått 1P-Y. 

Hva betyr P og Y i Matematikk 2P-Y?

P står for praktisk og Y står for yrkesfag. I Matematikk 2P-Y lærer du praktisk matematikk. 

Hvilken matte trenger jeg for generell studiekompetanse?

For å oppnå generell studiekompetanse (GENS) trenger du kombinasjonen å bestå Matematikk 1P-Y og Matematikk 2P-Y eller kombinasjonen Matematikk 1P og Matematikk 2P.

Hva er pensum i Matematikk 2P-Y?

I Matematikk 2P-Y lærer du blant annet å regne med tall og bokstavuttrykk, blant annet potensregning og renteberegninger, lage matematiske modeller og å bruke GeoGebra som et nødvendig hjelpemiddel på eksamen.

Hva er forskjellen på Matematikk 2P og Matematikk 2P-Y?

Matematikk 2P-Y er en videreføring av 1P-Y (praktisk matematikk for yrkesfag), mens 2P er en videreføring av 1P (praktisk matematikk for studieforberedende retninger). 

Hvordan lenge varer privatisteksamen i Matematikk 2P-Y?

Privatisteksamen er skriftlig og den varer i 5 timer, i tillegg til at du har 15 minutter til selve innleveringsprosessen.

Hvordan foregår privatisteksamen i Matematikk 2P-Y?

Privatistekseksamen i Matematikk 2P-Y er delt i to deler der den første delen skal løses uten hjelpemidler mens på den andre delen kan du bruke alle hjelpemidler som ikke involverer kommunikasjon. 

Er Matematikk 2P-Y lettere enn Matematikk 2P?

Nei, egentlig ikke. Pensum i Matematikk 2P-Y er større enn i 2P (siden Matematikk 1P-Y er mindre enn 1P). Men, mange av oppgavene vil nok være like. 

Kan man erstatte Matematikk 2P-Y med Matematikk R1?

Ja, du kan erstatte Matematikk 2P-Y med Matematikk R1. Men, anbefaler at du tar kontakt med din opprinnelige vgs og be vitnemålsansvarlig ved skolen bekrefte - eller avkrefte - at kombinasjonen 1P-Y og R1 blir godkjent i ditt tilfelle.

Hvor lang tid bruker en privatist på Matematikk 2P-Y?

De fleste privatister bruker et semester på Matematikk 2P-Y.

Hva er generell studiekompetanse?

Med generell studiekompetanse kan du søke opptak til studier på universitet og høgskole.

Hva skal til for å få generell studiekompetanse?

De vanligste veiene til generell studiekompetanse er studieforberedende utdanningsprogram, påbygging til generell studiekompetanse og 23/5-regelen.

Kan man få generell studiekompetanse som privatist?

Ja, det kan du. Som privatist må du avlegge eksamen for å få faget godkjent. En privatist kan velge å lese på egenhånd eller å følge undervisning ved en privatistskole. 

Hvordan få generell studiekompetanse som voksen?

Det gjør du gjennom 23/5-regelen. Du må være 23 år eller eldre det året du søker høyere utdanning og du må kunne dokumentere minst 5 år fulltid tilsammen med utdanning/arbeidspraksis.