Nils-Erik Risberg portrettbilde

Nils-Erik, 39 år

Studert:
Flere fag blant annet matematikk 2P-Y. Nå studerer han spansk.

Nils-Erik har tatt flere fag på ASK, blant annet matematikk 2P-Y som han deler sin erfaring om. Nå studerer han spansk.

- Da har jeg endelig fullført og bestått min femte privatisteksamen. Det var det som skulle til for å få studiekompetanse og karakterer til å kunne komme inn på det jeg ønsker av høyere studier. 

Det er en utrolig god følelse å vite at man har jobbet hardt som privatist, og oppnådd målene sine. Mange dører er nå åpnet. 
 

Nils-Eriks fag: 
Blant annet matematikk 2P-Y og spansk.

Prisen og et ryddig system gjorde valget enkelt

- Jeg har vært mye av og på i studiene, grunnet ytre omstendigheter, men når jeg har meldt meg opp til privatisteksamen, er det alltid Ask Privatist som har vært mitt eneste og aktuelle valg. 

Jeg har blitt godt kjent med både lærere og ansatte. Og når man først har satt seg inn i hvor ryddig systemet til denne privatistskolen er, og i tillegg har sett hvor lave priser tilbyr fagene for, så tror jeg de færreste vil ty til andre løsninger.

 Det går også an å prøve seg gratis en periode, for å få innblikk i hva dette dreier seg om.  

Innså fort at matematikk må jeg jobbe mye med

- Fra omtrent slutten av januar i år, og frem til eksamen i mai, tok jeg opp Matematikk 2P-Y. Jeg så i begynnelsen for meg at dette var et lite fag, og at jeg hadde all verdens tid. Men da jeg først satte i gang, innså jeg at det er et fag som slett ikke er til å kimse av. 

Jeg la også merke til de store forandringene i pensum, fra den tiden jeg tok grunnkurs i 99/00. Det er jo noen dager siden. Så min avslappede holdning til faget forsvant like fort som selvtilliten. 

Jeg skjønte fort at jeg ikke hadde all verdens tid til eksamen, mens jeg samtidig skulle lære meg dette tall-språket, og denne nye måten å tenke på, mer eller mindre fra scratch. 

Læreren fikk meg til å forstå det uforståelige

- Ask undervisning har lærere som sitter i beredskap for å besvare og veilede så godt de kan. Jeg oppdaget fort at jeg hadde fått en lærer som var smittsomt glad i faget sitt, Niels Petter Liset. 
Jeg er sikker på at alle spørsmålene jeg har sendt til ham, og de gode, utfyllende og oppløftende svarene han gav tilbake, kunne ha fylt ut en tykk en bok, etter disse månedene. 

Jeg merket at dette var noe han brant for, og at han likte å få spørsmål, uansett hvor «dumme» de føltes å stille ham, og han hadde alltid en unik evne til å få akkurat min hjerne til å forstå noe jeg var innstilt på at var fullstendig uforståelig. 

Hvis jeg ikke forstod svaret hans første gang, fikk jeg en annen vri i andre omgang, så jeg vet ikke om han har noen medfødte evner til å forstå hvor eller hvordan eleven tenker feil, for så å deretter komme med et svar som sitter. Ofte med god humor i tillegg. 

Takknemlig for min tålmodige lærer

- Niels Petter strakk seg meget langt for å få meg i mål, og sammen klarte vi det, selv om jeg gikk med tvil i lang tid. Det var et høyt trykk, og jeg måtte legge meg til nesten militære rutiner for å redde faget. 
Jeg ventet også på at han skulle eksplodere av frustrasjon, spesielt når jeg glemte at jeg hadde spurt om han kunne hjelpe meg med samme oppgave flere ganger, etter å ha glemt at jeg hadde vært innom den samme oppgaven før, det samme problemet i oppgaven, og hadde kommet frem til det samme gale svaret.  

Men da fikk jeg bare et tålmodig svar tilbake, om at vi kunne gå igjennom oppgaven…igjen. 😊 Eksplosjonen kom aldri, og han var like tålmodig på slutten som i begynnelsen. Jeg fikk streng beskjed om at jeg IKKE skulle jobbe med oppgaver dagen før eksamen, husker jeg.

Så med tanke på utgangspunktet, tiden frem til eksamen, og ytre faktorer, kan jeg nok ganske sikkert si at jeg umulig hadde klart denne eksamen, hadde det ikke vært for hans hjelp. 

Så jeg vil gi en stor stjerne i boken til Niels Petter Liset for fantastisk hjelp, og samtidig kverke myten om at en privatist «må klare seg alene». 

Forbereder eleven så godt som mulig til eksamen

- Nå vil jeg dele noen generelle, helhetlige erfaringer om det å være privatist. Når man er privatist hos Ask Privatist-skolen, så får man karakterer underveis, på blant annet innleveringer og eksamens-øvelser. Disse karakterene er dog pekepinner, og ikke «ekte» karakterer, som man får underveis på vanlig undervisning.

Når alt kommer til alt, så prøver skolen med hjelp av meget dyktige lærere, gode undervisningsvideoer, frister for når man bør være ferdig med den og den delen, og forberede eleven så godt som mulig til privatisteksamenen. Karakteren man får på eksamen, er (forhåpentligvis) lønnen du får for alt forarbeidet. 

Så man kan få en del prestasjonsnerver underveis, rett og slett fordi man jobber mot ett mål der fremme, som er eksamen. Først når man får karakteren på eksamenen, får man den reelle «lønningen» for arbeidet. 

Forutså usikkerheten rundt pandemien

- Rett før jeg bestemte meg for at jeg ville ta matematikk som privatist, gikk jeg på voksenopplæring på vanlig skole, og tok naturfag der. 
Dette endte opp med en god karakter, men den eskalerende Covid-situasjonen gav meg noen intuisjoner. Og jeg er glad jeg valgte å lytte til disse. 

Jeg forutså at det kom til å bli mye «av og på», digital undervisning og fremmøte på skolen, og frem og tilbake. 
For min del var det derfor nærmest naturlig å gå tilbake til ASK Privatist, da jeg visste hvor ryddig opplegget deres var digitalt sett, fremfor det som i verste fall var nødløsninger bygget opp i hastverk, på grunn av Covid-situasjonen. Dette angrer jeg ikke på. 

Jobbet med matematikk i Spania

- Mange lo av meg da jeg flyttet tilbake til Spania, og gjorde min egen greie. Det virket kanskje ikke særlig realistisk å ta matte som privatist, og så i Spania da. 
Men den norske nettskolen skifter jo ikke språk fordi man velger å ha klasserommet i en fin leilighet i Spania. Så, alt i alt: Jeg stolte på intuisjonene mine, gikk min egen vei, og klarte det. 

Det fantastiske med denne privatist-tilværelsen, er at klasserommet er med meg i ryggsekken. Og det ble noen litt morsomme situasjoner i forbindelse med dette, mellom meg og mattelæreren. Han var en anelse misunnelig på at jeg satt nede i varmen og solen, mens han underviste meg fra nord-Norge. 

Det er ganske utrolig å tenke på, hvor tidene har forandret seg fra den ordinære undervisningen. Vårt digitale samfunn åpner mange dører. 

Vil anbefale ASK, men det kreves også egeninnsats

- Nå er det høyere utdanning som står på menyen min fremover, men jeg kommer til å fortsette å studere språk hos Ask. Jeg har vært innom mange fag hos Ask, og det er ikke vanskelig å merke at lærerne der er håndplukkede. Det er høy kvalitet på undervisningen, og jeg vil fra hjertet anbefale Ask Privatist til alle som tenker litt utenfor boksen. 

MEN, hvis du bestemmer deg for å bli privatist, gjerne hos Ask, men uansett: Du MÅ ha faste rutiner, og du må jobbe bestemt for å prøve å lære deg så mye som mulig, så godt du kan. 

Hos Ask Privatist vil du få svar på det du lurer på, og du vil få god oppfølging hele veien, men husk at det er DU som skal vise hva du er god for, på eksamen. 

Jeg takker Niels Petter Liset og alle de andre dyktige ansatte i Ask Privatist for all den gode hjelpen, som nå har åpnet mange spennende dører for meg.